Augustenborgs
Stemmer
Augustenborgs Stemmer taler igen, når Grummes Teater i sommeren 2024 atter præsenterer vandreteater i og omkring Augustenborg Slot. I forestillingen Augustenborgs Stemmer vandrer publikum i mindre grupper rundt i det smukke anlæg. Her førers publikum ind i Augustiana, ned mod fjorden og videre forbi det gamle lindetræ og slutteligt ind i den fine havesal, der som noget ganske særligt bliver åbnet til anledningen.
Instruktør: Christoffer Berdal
Medvirkende: Kirsten Olesen / Charlotte Munck*, Sonja Oppenhagen, Kristian Halken, Anja Owe, Malene Betolft Olsen og Kristian Grumme
Dramatiker: Simone Isabel Nørgaard
*Kirsten Olesen spiller d. 5.-9. juni & Charlotte Munck spiller d. 12.-16. juni
Medvirkende
Kirsten Olesen /
Charlotte Munck* som
Prinsesse Louise Augustas
Straks efter fødslen i 1771 blev Louise Augusta anerkendt som prinsesse og datter af Christian den 7. Der herskede dog ingen tvivl om, at hun var resultatet af dronning Caroline Mathildes forhold til Johann Friedrich Struensee. Det blev politisk besluttet, at Louise Augusta skulle giftes med den kommende hertug af Augustenborg. Hun var ikke begejstret for forslaget, men lod sig overtale med ordene: ”Skal jeg da endelig opofres, da gør jeg det for mit fædreland.” Som 14-årig blev hun gift med Hertug Frederik Christian d. 2.
*Kirsten Olesen spiller d. 5.-9. juni & Charlotte Munck spiller d. 12.-16. juni
Sonja Oppenhagen som Sygeplejersken
I 1932 blev Augustenborg slot indrettet til statshospital for sindslidende. Frem til 1970 var Det Hvide Palæ bolig for skiftende overlæger, men efter at have stået ubeboet i en årrække blev palæet indrettet som ”Fritidshus”, hvor patienter havde mulighed for kreativ udfoldelse. Da psykiatrien flyttede ud, forblev kreativiteten og dannelsen i palæet. I 2017 fik Sønderborg Kommune mulighed for at erhverve Augustiana-komplekset, og i 2019 kunne Augustiana Kunsthal & Kunstpark præsentere den første udstilling.
Kristian Halken som
H.C. Andersen
H.C. Andersen var en flittig gæst blandt adelen og rigmænd, og det lykkedes ham at få ophold på Augustenborg Slot i september 1844. I sin dagbog skriver H.C. Andersen om landskabet på Als ved Augustenborg: ”Det er et smukt land, det er Fyn i det små.” H.C. Andersens lindetræ var et 28 meter højt træ, der med en omkreds på mere end fem meter, hvor digteren søgte ro. I 2020 blev træet beskadiget under en storm. Tilbage står en flækket stamme, som holdes opretstående ved hjælp af to jerndragere.
Anja Owe som
Prinsesse Louise
Prinsesse Louise blev født i 1764, som datter af hertug Frederik Christian 1. Hendes mor døde i en alder af 26 år, men havde på otte år haft syv barnefødsler. Prinsesse Louise var skævrygget og lille af vækst, men trods sit handicap levede hun for den åndelige dannelse. Prinsesse Louise boede ugift i Augustenborg hele sit liv, hvor hun blev stærkt optaget af oplysningstidens strømninger. Hun var den første beboer i Det Hvide Palæ. Hun testamenterede en del af sin formue til uddannelse af børn og unge.
Malene Beltoft Olsen som
Prinsesse Louise Augusta
Louise Augusta var tilhænger af de friheds-, ligheds- og fornuftstanker, som også hendes far Struensee havde billiget. Hun hyldede med begejstring den unge franske revolution. I 1806 dekreterede Louise Augustas bror kong Frederik d. 6., at Holsten skulle ”inkorporeres” i Danmark. Hertug Frederik Christian 2. protesterede højlydt, og det resulterede i en voldsom konflikt, hvor Louise Augusta stod mellem sin mand og sin bror. Hun valgte sin brors parti, og på hendes forslag blev der anbragt krigsskibe omkring Als for at sikre, at hertugen ikke flygtede.
Kristian Grumme som
Soldaten
Det slesvig-holstenske oprør resulterede i, at hertugfamilien måtte flygte fra slottet i 1848 og kort tid efter blev bygningerne indrettet til lazaret. Gennemsnitsliggetiden på lazarettet var kun nogle få dage. Ved en ombygning af palæet i 1930 fandt man bag paneler forskellige papirer, hvori der er nævnt navne på nogle af de sårede soldater. Det fremgår af dokumenterne, at der på et tidspunkt befandt sig intet mindre end 66 syge soldater i selve palæet, og i sidebygningerne har der været plads til yderligere 309 sårede soldater.