Nyheder
11.7.24
Mød skuespillerne fra Børglums Stemmer
Som noget helt særligt vil der i forbindelse med Børglums Stemmer være en artist talk, hvor publikum har mulighed for at stille spørgsmål til skuespillerne.
Den 21. august afholdes denne artist talk efter forestillingen. Her vil en fælles samtale give et indblik i tilblivelsen af forestillingen og skuespillernes arbejde i Grummes Teater – som medvirkende får du et kig bag kulisserne. Seancen foregår omgivet af klostrets kopi af Bayeux-tapetet, og publikum har mulighed for at stille spørgsmål til skuespillerne, så mød gerne op med et par af dem. Deltagelse er gratis efter købt billet til forestillingen.
14.5.24
Endelig kan vi løfte sløret for årets anden forestilling BØRGLUMS STEMMER
Til august skal vi atter på en rejse i mere end 1000 års Danmarkshistorie, der har udspillet sig bag de hvide mure på Børglum Kloster. Klosteret har gennem tiderne været besøgt og ejet af en række store personligheder, der i forestillingen får liv og stemme igen. Persongalleriet skal også denne gang spilles af et fantastisk hold af skuespillere. Glæd jer til at opleve Sonja Oppenhagen,
Søren Hauch-Fausbøll, Kristian Halken,
Lotte Andersen, Carla Philip Røder og
Kristian Grumme. Vandreforestillingen Børglums Stemmer har repremiere d. 14. august 2024
22.4.24
Det er med stor glæde, at vi i Augustenborg får hjælp af skuespiller Charlotte Munck, da Kirsten Olesen er forhindret i at spille alle forestillinger. Charlotte Munck er uddannet i 1998, og har siden da spillet utallige roller på landets teatre. På TV har man bl.a. kunne opleve hende i serier i den anmelderroste Skruk, i Dag og Nat, i Rita og ikke mindst i rollen som Anna Pihl, hvor hun spillede titelrollen. På spillefilmsfronten har hun bl.a. gjort sig bemærket i den Oscarnominerede Krigen, og selv været både Robert- og Bodilnomineret i hhv. Mens vi lever og En kort en lang. I 2024 kan hun, blandt meget andet, opleves i Mikkel Serups nye spillefilm Mørkeland. Charlotte har udover det allerede nævnte et mangefacetteret virke indenfor musik, kunst-samarbejder, performance, aktioner og idémager.
Rollen som Louise Augusta spilles af Kirsten Olesen d. 5.-9. juni & af Charlotte Munck d. 12.-16. juni.
20.1.24
Hvert år uddeler CPHCultures anmelder en række nomineringer for året, der er gået i teatrets verden. I år er Kirsten Olesen nomineret til Årets Hæderspris for sine præstationer i bl.a. ”Kammerballetten 2023” og ”Hex” på Det Kongelige Teater. I Grummes Teater kan du igen denne sommer opleve Kirsten Olesen, når hun atter indtager rollen som Louise Augusta i Augustenborgs Stemmer.
Dramatiker Simone Isabel Nørgaard, der står bag både ”Baldersbæks Stemmer”, ”Augustenborgs Stemmer” og ”Børglums Stemmer”, har hele 2 nomineringer i kategorien Årets Danske Skuespil. Hun er nomineret for ”Sommerhuset på Mols” fra Teater Udsyn/Syddjurs Egnsteater og ”Udenfor lands lov og ret”, der spillede på Parkteatret.
Vi ønsker dem begge stort tillykke og knæk og bræk til den endelige uddeling d. 1. februar.
13.01.24
Stort tillykke til Sonja Oppenhagen og Marie Reuther, der begge er nomineret til en Robert i kategorierne Årets Kvindelige Birolle og Årets Kvindelige Birolle – tv-serie.
Sonja Oppenhagen er nomineret for sin rolle som Fru Andersen i Toves Værelse, en film om Tove Ditlevsen og hendes tumultariske ægteskab med Victor Andreasen. Marie Reuther har modtaget sin nominering for rollen som dansepigen Joy i tv-serien Dansegarderoben, omhandlende livet bag kulissen i 1970’ernes Cirkusrevy. Begge har de i sommer optrådt for Grummes Teater i Børglums Stemmer, og vi er selvsagt umådeligt glade for de to nomineringer. Begge skuespillerinder har leveret præstationer fra øverste hylde, hvorfor det er fuldt fortjent, at de nu med spænding kan se frem til årets Robert uddeling, der finder sted d. 3. februar 2024. Publikum i Grummes Teater kan glæde sig til at gense Sonja Oppenhagen i rollen som sygeplejersken i Augustenborgs Stemmer, der spiller i juni 2024.
12.12.23
I går fik vi fejret Sonja Oppenhagen, der kunne fejre sin 75-års fødselsdag. Det gjorde vi med et lille portræt, og en opfordring til at sende hende en hilsen. Det var der mange af vores følgere på So-Me, der gjorde og for det vil vi gerne sige jer en stor tak. Sonja Oppenhagens 75-årsdag markerede ikke kun en fejring af en lang og glorværdig karriere, men også anerkendelsen af hendes indvirkning på dansk teater og film. Hendes bidrag vil fortsat stå som en bemærkelsesværdig arv og en inspiration for kommende generationer af kunstnere. Således har hun også haft stor betydning for Grummes Teater, i hvilket vi har nydt hendes store præstationer i Baldersbæks Stemmer, Augustenborgs Stemmer og Børglums Stemmer, ligesom hun spillede med i Dynastiet - en co-produktion med Teater Katapult i Aarhus. Heldigvis kan vi igen til sommer opleve Sonja Oppenhagen i Grummes Teater, når hun i rollen som sygeplejerske, beretter om tiden da Augustenborg Slot fungerede som psykiatrisk hospital.
7.12.23
Endelig har vi i dag kunnet løfte sløret for Grummes Teaters næste forestilling – Augustenborgs Stemmer. Forestillingen spiller i og omkring Augustenborg Slot, hvor publikum kan glæde sig til at møde Kirsten Olesen, Kristian Halken, Sonja Oppenhagen, Anja Owe, Malene Beltoft Olsen og Kristian Grumme, når de sammen giver krop og stemme til de karakterer, der skal fortælle historien om Augustenborg gennem hundreder af år. Vi skal bl.a. møde Louise Augusta, der var datter af Caroline Mathilde og Struensee, en soldat, der kommer til slottet, da det fungerer som lazaret og under det gamle lindetræ venter et møde med H.C. Andersen, der i sin tid kom som gæst på stedet.
Forestillingen spiller i juni 2024
5.7.23
Forberedelserne til Børglums Stemmer er i fuld gang. Dramatiker Simone Isabel Nørgaard skriver endnu engang de smukke tekster, der denne gang skal fortælle historier fra Børglum Kloster i Nordjylland. Instruktør på forestillingen Kasper Jacob Sejersen, har tidligere arbejdet tæt sammen med Simone Isabel Nørgaard og begge glæder dig sig over arbejdet med Børglums Stemmer. Kasper Jacob Sejersen har senest haft succes med den anmelderroste forestilling Udenfor lands lov og ret. Begge kan de i år fejre deres 10-års jubilæum i deres respektive fag. Et stort tillykke skal lyde til dem begge.
26.6.23
Baldersbæks Stemmer anno 2023 er afsluttet, og vi har i Grummes Teater nydt ethvert minut i den smukke plantage. Alle 8 forestillinger var udsolgte, og vi har spillet for mere end 1300 veloplagte publikummer. En stor tak skal lyde til alle, der lagde vejen forbi. Blandt publikum har vi også haft besøg af et par anmeldere, der begge kvitterede med 5 flotte stjerner. Thor Kidmose skrev bl.a.: "Jeg er vild med rammerne, sammenfletningen, afviklingen og historierne der formidles. Hver af de seks historier rummer en magisk gnist som forløses af den respektive skuespiller." Vi ser nu frem mod Børglums Stemmer, der har premiere d. 19. august.
31.5.23
Prøverne til Baldersbæks Stemmer er i fuld gang, og skuespillerne mødes jævnligt med instruktør Anna Schulin-Zeuthen. Her arbejder de i fællesskab intensivt med analyse af teksterne, og hvordan de forskellige monologer, og en enkelt dialog, skal iscenesættes. Det er her de smukke tekster for alvor vækkes til live, når skuespillerne finder den helt rigtig levering ift. både krop og stemme. For flere af spillerne bliver det et glædeligt gensyn med deres rolle fra forestillingen i 2021, mens det for andre er en helt ny oplevelse.
20.5.23
Fantastisk modtagelse af Børglums Stemmer.
Vi har endelig fået lanceret årets store nyhed, Børglums Stemmer, der tager sit udgangspunkt i mere end 1.000 års historie fra Børglum Kloster i Nordjylland. Sikke en fantastisk modtagelse vi har fået fra publikum, medier og samarbejdspartnere - for det vil vi gerne sige en stor tak. Skuespiller og kunstnerisk leder, Kristian Grumme, har i forbindelse med lanceringen været en tur på Børglum Kloster hvor han sammen med, datter af godsejerparret, Benedicte Rottbøll, lavede et fint indslag til TV2-Nord.
11.5.23
Endelig kan vi løfte sløret for årets helt stor nyhed:
BØRGLUMS STEMMER
Til august skal vi på en rejse ind i mere end 1000 års Danmarkshistorie, der har udspillet sig i Nordjylland på Børglum Kloster. Klosteret har gennem tiderne været besøgt og ejet af en række kendte personligheder, der også i forestillingen får en bærende rolle. Persongalleriet skal spilles af et fantastisk hold af skuespillere. Glæd jer til at opleve Sonja Oppenhagen,
Preben Kristensen, Kristian Halken,
Laura Bro, Marie Reuther og
Kristian Grumme.
Instruktøren er Kasper Jacob Sejersen, og dramatiker Simone Isabel Nørgaard skriver de spændende tekster.
2.5.23
Birgitte Raaberg
Det er glædeligt, at Birgitte Raaberg har lovet at overtage Sonja Oppenhagens rolle i Baldersbæks Stemmer, da Sonja Oppenhagen desværre må trække sig. Birgitte Raaberg er en erfaren og prisvindende skuespillerinde med store roller på mange af landets scener. Sidste år turnerede hun rundt med musicalen She Loves You. Hun blev landskendt i filmen Midt om Natten, hvor hun spillede Susan Himmelblå. Fra TV husker mange hende måske også fra komedieserien Madsen og Co, og senest har man kunnet se hende i Lars von Triers Riget Exodus, hvor hun vendte tilbage i sin rolle fra 1998 som reservelægen Judith. Tag godt imod Birgitte Raaberg, når hun kommer til Baldersbæk.
17.4.23
Ny instruktør
Som noget nyt til denne opsætning af Baldersbæks Stemme, er Anna Schulin-Zeuthen instruktør på forestillingen. Anna har i år, med stor succes, fungeret som genopsætningsinstruktør på Det Kongelige Teaters Amadeus.
Anna har netop været en tur i Baldersbæk med skuespiller og idemand Kristian Grumme. Her har de gået ruten igennem, og Anna er blevet inspireret til, hvordan hun kan sætte sit præg på forestillingen. Med et nyt hold af skuespillere, venter der publikum en ny og spændende oplevelse med udgangspunkt i de oprindelige tekster af Simone Isabel Nørgaard.
5.4.2023
Påsken
Påsken står for døren, og den smukke villa i Baldersbæk, stråler i forårssolen. Vi har alle forskellige traditioner i højtiderne. I påsken mødes mange om en dejlig frokost, maler påskeæg eller sender fine kække-breve til venner og familie. På Baldersbæk var der i sin tid lukket ned i påsken, da huset var bygget som sommerbolig. I foråret hjalp skovarbejdere og deres koner til med at gøre villaen klar til sæsonen. Alt skulle vaskes af, tæpper, puder og møbler blev banket, og huset blev kalket både ude og inde.
26.03.2023
Foråret er på vej
Foråret er kommet til Baldersbæk, hvor de naturbeskyttede og fredede arealer så småt bliver grønnere efterhånden som solen spreder lys og varme over landskabet. I sin tid fik Holger Petersen Københavns stadsgartner Erik Erstad Jørgensen til at anlægge et fornemt haveanlæg med parterrebede, springvand og pergola med klatreroser. Desværre kunne planterne ikke klare sig i det barske, vestjyske klima og blev derfor skiftet ud hvert forår
17.3.23
Anders Bundgaard i Baldersbæk
I årene 1910-1932 opholdt billedhuggeren Anders Bundgaard sig ofte på de store plantageejendomme. Anders Bundgaard er kendt for værkerne Gefionspringvandet, Cimbertyren samt udsmykningen af Christiansborg og Københavns
Rådhus, men han lavede også en række skulpturer og springvand, som publikum får muligheden for at opleve Baldersbæks Stemmer. Som noget helt unikt kan publikum opleve springvandet "Den harpespillende pige", som ikke er offentlig tilgængeligt. Springvandet gemmer på en helt speciel historie, da Anders Bundgaards datter sad model til udførelsen af dette værk.
12.3.2023
Hvad er Baldersbæk?
I tiden frem mod år 1900 anlagde en række velhavende mennesker fra især København flere plantager på den jyske hede - københavnerplantager. I tilslutning til de nyanlagte plantager byggede man smukke landsteder og anlagde skønne naturområder. Grosserer og fabrikant Holger Petersen etablerede Baldersbæk plantage, som er et eksempel på disse landsteder. Holger Petersen var omkring 65 år, da han fik arkitekt Ingemann til at tegne det første
udkast til Villa Baldersbæk. Han byggede ikke huset alene til sig selv. I sit testamente skrev han:
”Det har været mit ønske og mine tanker med denne ejendom, at den efter min død skulle bevares til rekreation og til sommerophold for min familie, og at den skulle være et samlingssted og et bindeled imellem de forskellige medlemmer af familien, så vidt som det altid har været mine bestræbelser at knytte mine slægtninge sammen.”
1.3.2023
Sonja Oppenhagen
Som 9-årig blev Sonja Oppenhagen optaget på Det Kgl. Teaters Balletskole, og man kunne i julen 1964 opleve hende på TV, da hun havde titelpartiet i Den lille pige med svovlstikkerne. Sonja Oppenhagen filmdebuterede allerede i 1965 i Morten Korch-filmen Næsbygaards arving, og efterfølgende fik hun stor succes som storesøsteren Rikke i filmene Min søsters børn. I 1971 blev hun uddannet fra Odense Teaters Elevskole, og derefter har hun spillet på de fleste scener rundt i landet. Sonja Oppenhagen huskes nok især for sin rolle som Vicki Arnesen i Matador, men de seneste år har hun medvirket i TV 2´s populære serie Badehotellet, hvor hun spiller Lydia Vetterstrøm. Sonja Oppenhagen medvirker i spillefilmen Toves værelse, der får premiere sommeren 2023.02.01
27.2.2023
Camilla Bendix
Camilla blev uddannet ved Århus Teater i 1994 og debuterede samme år i "Syg ungdom" på Århus Teater. Hun var tilknyttet samme teater indtil 1997. Efterfølgende kom hun til København og har siden spillet på de fleste danske scener rundt i landet. På TV har man kunne opleve Camilla Bendix i TV-serier som Rejseholdet, Hotellet, Sommer og Hvide Sande. Hun har ligeledes medvirket i flere julekalendere som Brødrende Mortensens Jul, Jesus & Josefine, Ludvig & Julemanden. Camilla Bendix modtog en Robertpris for sin medvirken i Broen II.
23.2.2023
Charlotte Fich
Charlotte er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1989 og har siden spillet et bredt repertoire inden for teatret. Seneste har hun turneret rundt med Det Kongelige Teaters forestilling Fodbold Fodbold Fodbold. På tv fik Charlotte Fich sit helt store folkelige gennembrud i rollen som Ingrid Dahl i DR’s tv-serie Rejseholdet (2000-2003). Hun har medvirket i flere spillefilm, bl.a. Henrik Ruben Genz’ Kinamand og Per Flys Drabet, som hun vandt både en Bodil og en Robert for i kategorien Bedste kvindelige birolle. Charlotte Fich modtog endnu en Bodil for Bedste kvindelige birolle i Ole Bornedals spillefilm Kærlighed på film fra 2007. De seneste år, har man kunne opleve Charlotte Fich i tv-serier som Rita, Broen og Borgen. Til efteråret kan man opleve Charlotte Fich i DR’s nye dramaserie Huset.
20.2.2023
Anja Owe
Anja blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1988. Hun var en del af Grummes Teaters opsætning Augustenborgs Stemmer. Som datter af skuespillerparret Baard Owe og Marie-Louise de Coninck blev hun født ind i skuespillerverdenen, og allerede som seksårig filmdebuterede hun som Oberstens barnebarn i filmen Soldaterkammerater på Bjørnetjeneste, men hun huskes nok af flere som tjenestepigen Jørgine i tv-serien Bryggeren. Anja Owe har spillet på de fleste af de danske teatre samt turneret i udlandet. Senest har man kunnet opleve Anja Owe i filmen Lykke-Per. Anja Owe er i øjeblikket aktuel med monologen Mine forældres Ting på Teater Sorte Hest i København.
17.2.2023
Henrik Koefoed
Henrik blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1980. Han var en del af Grummes Teater i forestillingen Augustenborgs Stemmer. I flere omgange har han været medlem af Det Kongelige Teaters skuespillerensemble med markante roller. Senest med hovedrollen i Det Kongelige Teaters opsætning af Amadeus. På Folketeatret har Henrik Koefoed bl.a. spillet titelrollerne i Den Stundesløse og Den politiske kandestøber. På tv har Henrik Koefoed bl.a. medvirket i tv-serierne Edderkoppen, Rejseholdet, 1864, og senest julekalenderen Tinka og Sjælenes Spejl. Henrik Koefoed er et fast medlem af logen Ørkenens Sønner, hvor hans rolle hedder Yassifir Diserfem. Derudover har han lagt talestemmer til utallige tegnefilm heriblandt Timon fra Løvernes Konge.
8.2.2023
Kristian Grumme
Kristian Grumme blev uddannet skuespiller fra Københavns Film & Teaterskole i 2016, og efter endt uddannelse blev han ensembleskuespiller i teaterkompagniet Partner in Crime, der har spillet ungdomsforestillinger rundt i landet. På tv har Kristian Grumme medvirket i tv-serierne Kriger, Badehotellet og Historien om Danmark og snart er han aktuel i dokudramaet Store danske Kunstnere. Kristian Grumme stiftede Grummes Teater og er idé- og ophavsmand til konceptet med vandreforestillinger i historiske omgivelser med Baldersbæks Stemmer i 2021 og Augustenborgs Stemmer i 2022. Han stod ligeledes bag den anmelderroste forestilling Dynastiet i Århus i 2022.
5.2.2023
Malene Beltoft Olsen
Malene er uddannet fra Københavns Film & Teaterskole i 2010. På film debuterede hun i Spies og Glistrup, men hun markerede sig for alvor, som hovedrollen Inger, i den prisvindende og Oscarnominerede kortfilm Silent Nights i 2016. På tv har man kunnet opleve Malene Beltoft Olsen i tv-serierne Værelse til leje, Ulven Kommer, Kriger, Den som dræber, Rytteriet m.fl. Derudover har Malene Beltoft Olsen spillet på flere københavnske scener. Senest har Malene Beltoft Olsen medvirket i Ole Bornedals film I skyggen af mit øje, som omhandler fejlbombningen af Den Franske Skole i 1945, der havde premiere i oktober 2021.
Pressemeddelelser
1.2.2023
Dramatiker Simone Isabel Nørgaard
Simone dykkede ned i historierne om Baldersbæk og forfattede derefter seks fortællinger til stedet. Hun blev uddannet dramatiker fra Aarhus Teaters dramatikeruddannelse i 2013. Efterfølgende har hun skrevet flere stykker, der har spillet i både ind- og udland. I 2019 modtog Simone Isabel Nørgaard en Reumert som Årets Dramatiker for sin forestilling Jordens indre.
23.1.2023
Publikumssuccesen Baldersbæks stemmer vender tilbage.
Grummes Teater glæder sig atter en gang at præsentere vandreteater i Baldersbæk. Vandrer man på den naturskønne kyst til kyst sti, kommer man på et tidspunkt til en stor hvidkalket villa omgivet af skulpturer, springvand og søer. Stedet er Baldersbæk, der vidner om 1900-tallets initiativrige københavnere, der i sin tid rettede blikket mod den jyske hede, som de ønskede at opdyrke. Disse smukke landsteder blev benævnt københavnerplantager og fungerede som destination, når københavnerne skulle feriere med deres familier uden for hovedstadens pulserende liv. Her blev de opvartet af stuepigerne i hovedhuset, og i parkanlægget kunne de nyde en spadseretur i det smukke landskab med skulpturer og springvand i haven.
Grummes Teater inviterer til vandreteater i Baldersbæk, så publikum nu får muligheden for at gå i disse fodspor. Oplev seks fortællinger, der fletter sig sammen om dette forunderlige steds historie. For hvad får man at vide, når en voksen kvinde fortæller om sine oplevelser som sommergæst på stedet i sin barndom? Hvad tænker bondepigen, der pludselig får job som stuepige, når hun oplever den ubegribelige rigdom og velstand, der ruller hen over heden og ind på det nyopførte sommerpalæ? Og hvorfor er Holger Petersens knap ikke lukket på statuen af den berømte billedhugger Anders Bundgaard? Det er nogle af de historier, publikum kan glæde sig til at opleve i Baldersbæks stemmer.
Pressemeddelelser